Bästa bilspelet genom tiderna

Att spela bilspel har fascinerat användare av dator- och tv-spel sedan länge. Hastigheten, möjligheten att njuta av en verklighetsbaserad spelupplevelse och inte minst bilarna är med all säkerhet bidragande faktorer till att så många väljer bilspel framför många andra spel. Men det finns ett bilspel som flera kanske skulle påstå är överlägset alla de andra. Du har kanske själv spelat det tidigare och håller med – läs vidare och bilda din en egen uppfattning.

Vad gör ett bilspel unikt?

Det finns självfallet många olika uppfattningar om vad som är viktigt när det kommer till bilspel. En del kanske tycker att grafiken är viktigast, medan en annan person kanske anser att valfrihet och svårighetsgrad är mest betydelsefullt. Grand Theft Auto heter spelet som många kanske skulle anse för att ha alla dessa kvalifikationer och det är sannolikt på grund av det som spelet har blivit en så stor hit bland spelare världen över.

Utvecklarna som står bakom grand theft auto, eller GTA som det ofta förkortas, är DMA Design. Deras första spel lanserades 1997 och blev en stor hit. Spelet innehöll dels möjligheten att spela som ensam spelare, dels mot- och medspelare var möjliga alternativ. Spelets första version lanserades till Windows-datorer och till playstation. Senare också till Gameboy color. Den stora frihet man får som spelare var mycket revolutionerande vid den tidpunkt då spelet kom.

Däck ett av många val

För att lyckas måste man göra smarta val och det börja med att välja bil redan innan spelet sätter igång. Precis som i verkligheten är det många faktorer som spelar in i valet av bil. Det kan vara saker som att bilen är automatväxlad, har manuell växellåda eller vilken typ av däck bilen har. Just däck kan vara en mycket avgörande faktor inte minst i verkligheten. När det kommer till bromssträcka och acceleration kan däck på bilen spela en stor roll.

Däcken på bilen är som människans skor – utan dem kommer bilen ingenstans. Och om du vill känna dig riktigt säker när du är ute och springer på vintern tar du självklart på dig ett par bra joggingskor. Detsamma gäller med däcken på bilen, man måste helt enkelt se till att bilen får de bästa förutsättningarna som möjligt. Och det gäller även i Grand Theft Auto, vilket gör att spelet känns mycket verklighetsbaserat.

Tre olika världar

Du som spelare kan välja att spela i tre olika världar som representeras av städer i spelet. Funktionerna och uppdragen kan skilja sig åt, vilket skapar en enorm oförutsägbarhet som man som spelare bara måste älska. Vinkeln i spelet kan vara antingen tunnelseende, alltså som en person i verkligheten eller uppifrån från ett fågelperspektiv.

De uppdrag man får kan alltså variera och det är upp till spelaren själv att lösa dessa. Du kan ta dig runt i staden med bil eller genom att springa. Man får olika typer av vapen på vägen och dessa kan man försvara sig med, när man försöker lösa de olika uppdragen och komma vidare till nästa nivå. När man spelar själv är det givetvis datorn som är motspelare och om man spelar med ett stort antal spelare tillsammans, kan man spela mot varandra eller i ett lag.